Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στο e-mail: panosgn@yahoo.com Δεχόμαστε παρατηρήσεις, υλικό, προτάσεις, ιδέες και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να φιλοξενηθεί στο ιστολόγιό μας. Αν από το περιεχόμενο του ιστολογίου μας θίγονται πνευματικά δικαιώματα παρακαλώ ενημερώστε μας για την αφαίρεσή του. | 08-09-2016 | Καλή σχολική χρονιά σε όλους. | Αν κάποιος σύνδεσμος δε λειτουργεί, παρακαλώ ενημερώστε μας με e-mail για να το διορθώσουμε|

Επικοινωνία2

| 08-09-2016 | Ξεκινήσαμε με μαθηματικά, προσθέσαμε αρχαία ελληνικά, Οδύσσεια, βιολογία, οικιακή οικονομία. Να μας έχει ο Θεός καλά να συνεχίζουμε. | Καλό διάβασμα |

banner-06

banner-06

menu

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Το πολιτικό μου ιδεώδες είναι η δημοκρατία.

from: panosgn

Από τον πρόλογο του βιβλίου "Άλμπερτ Αϊνστάιν: πώς βλέπω τοκ κόσμο" διαβάζουμε:

Το βιβλίο αυτό δεν αντιπροσωπεύει μια πλήρη συλλογή των άρθρων, των ομιλιών και των δηλώσεων του Άλμπερτ Αϊνστάιν. Είναι μια συλλογή που έγινε για ένα συγκεκριμένο σκοπό: να δώσει την εικόνα ενός ανθρώπου. Σήμερα, ο άνθρωπος αυτός σκιαγραφείται, χωρίς τη θέλησή του, μέσα στο στρόβιλο των πολιτικών παθών και της σύγχρονης ιστορίας. Σαν αποτέλεσμα, ο Αϊνστάιν έχει τη μοίρα που τόσοι άλλοι άνθρωποι της ιστορίας είχαν πριν από αυτόν: ο χαρακτήρας και οι ιδέες του εκτίθενται στον κόσμο ολοσχερώς διαστρεβλωμένες. Ο ρόλος αυτού του βιβλίου είναι να αντιστρέψει αυτή την τύχη. Ανταποκρίνεται σε μια ευχή που εκφραζόταν μόνιμα από τους φίλους του Αϊνστάιν και από το ευρύτερο κοινό. 

Στ' αλήθεια έχουμε ακούσει τόσα πολλά για τον συγκεκριμένο άνθρωπο και επιστήμονα. Ποτέ όμως δεν ψάξαμε στα σοβαρά να μάθουμε αν αυτά αποτελούν πράγματι δικές του σκέψεις. Στο παραπάνω βιβλίο σκιαγραφείται η εικόνα του με ικανοποιητικό τρόπο. Από το βιβλίο αντιγράφουμε το κομμάτι που μιλά για το πολιτικό του ιδεώδες: Τη δημοκρατία.

"Το πολιτικό μου ιδεώδες είναι η δημοκρατία. Ας είναι κάθε άνθρωπος σεβαστός και ας μην αφήσουμε κανένα να θεοποιείται. Είναι ειρωνεία της τύχης ότι εγώ ο ίδιος είμαι ο αποδέκτης υπερβολικού θαυμασμού και σεβασμού από τους συναδέλφους μου, χωρίς να το έχω απαιτήσει και χωρίς να το αξίζω. 
Αιτία αυτού πιθανότατα είναι η επιθυμία, ανέφικτη για πολλούς, να κατανοήσουν μια ή δυο ιδέες που έχω συλλάβει με τις μικρές μου δυνάμεις, έπειτα από ασταμάτητο αγώνα. Ξέρω πολύ καλά τι χρειάζεται για την επιτυχία κάθε σύνθετης επιδίωξης που θα επιχειρούσε, θα κατεύθυνε γενικά και θα αναλάμβανε κάποιος άνθρωπος την ευθύνη της. Αλλά κι αυτοί που οδηγούνται δεν πρέπει να αναγκάζονται, πρέπει να είναι ικανοί να διαλέξουν τον οδηγό τους. 
Ένα απολυταρχικό, καταπιεστικό σύστημα κατά τη γνώμη μου σύντομα εκφυλίζεται. Γιατί η δύναμη πάντα προσελκύει ανθρώπους ευτελούς ηθικής και πιστεύω ότι είναι ένας αμετάβλητος κανόνας όπου οι αχρείοι διαδέχονται τους τυράννους. Γι' αυτό το λόγο, πάντοτε ήμουνα με πάθος αντίθετος στα συστήματα όπως αυτά που βλέπουμε στην Ιταλία ή τη Ρωσία σήμερα. 
Εκείνο που έχει φέρει τον εξευτελισμό στην επικρατούσα μορφή της δημοκρατίας στην Ευρώπη σήμερα δεν είναι ότι ξέφυγε από τη δημοκρατική ιδέα, αλλά ότι έχασαν τη σταθερότητά τους οι ηγέτες των κυβερνήσεων  και κυριάρχησε ένας απρόσωπος χαρακτήρας του εκλογικού συστήματος. Πιστεύω ότι από αυτή την άποψη οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν βρει το σωστό δρόμο. Έχουν έναν υπεύθυνο πρόεδρο, που εκλέγεται για μια αρκετά μεγάλη περίοδο και έχει αρκετή ισχύ ώστε να είναι πραγματικά υπεύθυνος. 
Από την άλλη πλευρά, αυτό που εκτιμώ στο δικό μας πολιτικό σύστημα είναι η μεγαλύτερη πρόνοια που υπάρχει για το άτομο σε περίπτωση ασθένειας ή ανάγκης. Το πολυτιμότερο  πράγμα στη μεγαλοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής για μένα δεν είναι το κράτος, αλλά το δημιουργικό  και ευαίσθητο άτομο, η προσωπικότητα.  Αυτή μόνο δημιουργεί το ευγενές και το θείο, ενώ το κοπάδι, έτσι όπως είναι , παραμένει αποκτηνωμένο και στη σκέψη και στα αισθήματα."

Τάδε έφη ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...